Göbeklitepe’de yeni keşif: 12 bin yıllık güneş takvimi

İngiltere’deki Edinburgh Üniversitesi’nden Dr. Martin Sweatman ve ekibi, Göbeklitepe’de yapılan son analizlerde bir yapının güneş takvimi olarak oyulduğunu ortaya çıkardı. Yapı, bir günü temsil eden ‘V’ sembolüyle işaretlenmiş ve toplamda 365 ‘V’ sembolü bulunarak bir yılı ifade ediyor. Ayrıca, 12 ay ve 11 ek gün içeren bir düzenleme de keşfedildi.

Dr. Sweatman, “Göbeklitepe’nin sakinleri, gökyüzünü dikkatle gözlemlemiş olmalılar. Bu yapı, bir kuyruklu yıldız çarpmasının ardından gelişen tarım ve dini motivasyonlarla medeniyetin başlangıcını işaret ediyor olabilir” dedi. Yapı, üst kısmında ‘V’ sembolleri ve alt kısmında bir kuşun bir daire sembolü tutarak bir akrebi gösteren daha küçük kutu sembolleriyle iki bölüme ayrılmış durumda.

Göbeklitepe, insan eliyle yapılmış en eski yapı olarak kabul ediliyor ve M.Ö. 9 bin 600 ile 8 bin 200 yılları arasında inşa edilmiş. Stonehenge’den 6 bin yıl daha eski olan bu site, arkeologlar tarafından büyük bir hayranlıkla incelenmeye devam ediyor. Dr. Sweatman, bu keşfin yazının gelişimine giden ilk adımlardan biri olabileceğini belirtti.

Çeviri

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir