İki katlı dikdörtgen şeklindeki bina, dönemin Hususi İnşaat Komisyonu tarafından Milli Kütüphane olarak tasarlandı ve 3 Ağustos 1925’te hizmete girdi. Üst katı kütüphane, müzelik eserlerin sergilendiği odalar, öğretmenler birliği toplantı salonu ve müzik çalışma odası olarak kullanılırken, alt katı ise Osmanlı Bankası ile özel iş yerlerine ev sahipliği yapıyordu.
1938 yılında yapılan değişikliklerle banka şubesi ve özel iş yerleri binadan çıkarıldı ve kütüphane alt kata indirildi. Üst kat ise halkevi olarak hizmete açıldı. Çorum’un önemli yapılarından biri olan bina, 1960 yılında Çorum Belediye Başkanlığı’na devredildi ve yaklaşık 60 yıl boyunca belediye binası olarak kullanıldı. Ancak 2022’nin sonunda Çorum Belediyesi’nin yeni hizmet binasına taşınmasıyla birlikte, binanın aslına uygun şekilde kullanılması için restore çalışmalarına başlandı.
Çorum Belediyesi tarafından restore edilen binanın alt katı, 110 kişinin aynı anda çalışabileceği “Millet Kütüphanesi” olarak 7 gün 24 saat hizmet vermeye başladı. Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, binanın hizmete sunulmasıyla ilgili düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Çorum’a ikinci sürekli açık kütüphaneyi kazandırdıklarını ve üçüncüsünü de Millet Bahçesi’ne açacaklarını söyledi. Binanın Milli Mücadele’nin hemen ardından kütüphane olarak inşa edilmesinin önemli bir mesaj içerdiğini vurgulayan Aşgın, binanın uzun yıllar sonra yeniden kütüphane olarak hizmet vermesinin uygun olduğunu belirtti.
Törende, AKP Çorum Milletvekilleri Yusuf Ahlatcı ve Oğuzhan Kaya ile Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk de kütüphanenin hayırlı olmasını temenni etti. Protokol üyeleri, kurdele kesiminin ardından kütüphaneyi gezdi.